Bezoek uit Nederland & drukke tijden
Door: Petra
Blijf op de hoogte en volg Petra
25 Mei 2009 | Tsjechische Republiek, Brno
Na 5 weekjes mocht het wel weer eens tijd worden voor een nieuw bericht op mijn web-log! Sorry voor het lange wachten (en het niet nakomen van mijn belofte uit het vorige bericht, haha) maar het is nu eenmaal een drukke tijd geweest en dan schiet het er bij in.
Voor mijn belevenissen moeten we dus even terug de tijd in.. Ik hoop dat ik niks vergeet.
Zoals ik in mijn vorige bericht al aangaf stond er 17 april een weekendje naar de Slovak Mountains gepland. In de vroegte, waar we inmiddels al aan gewend zijn, vertrokken we naar Slowakije. Sommige mensen een beetje in de stress, want we zouden gaan hiken en raften.. Er was nadrukkelijk gezegd dat je goede bergschoenen moest aantrekken en laat het nou net zo zijn dat Petra geen bergschoenen heeft. Gelukkig viel het allemaal erg mee en ook het bergbeklimmen was leuk. Ik ben af en toe wel uitgegleden, maar als dat alles is..
Helaas moest het erge gedeelte nog komen. Niet het klimmen, niet het raften, nee, het was een WIP die me een bijna doodervaring bezorgde. In een rustpauze was daar een speeltuintje met een wip. Al snel bleek dit erg leuk, want ik vloog telkens de lucht in aangezien Toni meer gewicht heeft. Dit vonden we wel een fotootje waard. Fotograaf Charles stond klaar met zijn camera en Toni zou wel even extra hard naar beneden gaan.. en ja hoor, daar vloog ik de lucht in. Het ging heel langzaam.. ik vloog naar voren en op de een of andere manier maakte ik een soort draai en kwam ik wonder boven wonder toch weer op mijn benen terecht. Het was even schrikken, maar vooral ERG lachwekkend! Je had er echt bij moeten zijn, maar voor een impressie, bekijk de foto’s :)
Verder was het een gezellig weekend met een leuke groep! En mooie omgeving met veel natuur. ’s Avonds lekker eten en kaarten en ik ben uiteindelijk ook nog op een feestje beland bij een groep jongeren uit Polen, die daar ook op vakantie was. Ook het raften bleek geen raften. Het was meer een leuk boottochtje met af en toe een stroomversnelling.
Wat het weekend vooral zo lachwekkend maakte, was onze gids. Haar Engels was niet al te best en dat zorgde voor leuke momentjes: ‘don’t forget your swimmingpool’ (vergeet je zwemkleding niet), ‘leave your shoes and things in the seat’ en ‘be careful of the wild beers tonight’. Ook hadden ze een verrassing voor ons: een tripje naar het paaseierenmuseum. Ten eerste, het was al Pasen geweest en ten tweede, was dit het echt waard om onze slaap te verstoren? Nee, dat was het niet. Het ging echt nergens over, maar we hebben wel weer gelachen nadat iemand in het gastenboek had geschreven: ‘Thanks, this was the best surprisetrip EVER!’ Waarschijnlijk namen onze reisleidsters dit nog serieus ook.
Een minder puntje was dat mijn camera het dit weekendd opeens begaf. Hij is waarschijnlijk hard op de grond gevallen, want het schermpje was helemaal kapot. Gelukkig heeft Kees een nieuwe camera voor me kunnen regelen, bedankt daarvoor :)
Na dit weekend was het weer tijd voor een feestje. En niet zomaar één, maar de tramparty! Het woord zegt het al, een feest in een tram, rijdend door Brno. Het was een rare, maar hele leuke ervaring. Er was zelfs een barretje en live music aanwezig en we hebben ook weer andere internationale studenten ontmoet.
Dinsdag 28 april arriveerden Ingrid en Jacqueline in Brno. Terwijl ik nog 1 college moest volgen, hebben zij heerlijk uitgerust in het hotel 2 gebouwen verderop. Na een lekkere, normale maaltijd zijn we gaan slapen om morgen weer fit te zijn.
Woensdag zijn we naar kasteel Veveri geweest, dat gewoon in Brno ligt. Het was een mooie omgeving, maar helaas kon iedereen behalve wij de ingang van het kasteel vinden! Nu kan ik hier inmiddels aan toevoegen dat het vanbinnen toch niks voorstelde.. en dat we anders nooit ons spannende avontuur hadden meegemaakt.
Mevrouw Hus beweerde namelijk een slang te zien. Ingrid en ik deden wat lacherig, want ja, al die takjes leken wel op slangen. Maar toen kwam Jacqueline met de woorden: ‘kijk eens voor je’ en moesten we haar gelijk geven. Gillend hebben we Veveri verlaten. ’s Avonds waren we er klaar voor om koninginnenach te vieren in onze mooie oranje outfits. Helaas was het die avond een saaie boel in Mandarin en zijn we op tijd naar huis gegaan.
Donderdag zijn we naar Lednice geweest, een stadje op 1.5 uur afstand. Er was daar een hele mooie tuin met allerlei bezienswaardigheden. Het was heerlijk weer; we hebben gewandeld, gevaren en de hoge minaret beklommen. Toen we op het punt van vertrekken stonden, barstten de regen en onweer los en zijn we gelukkig dankzij een taxi en trein weer veilig in Brno aangekomen. ’s Avonds op tijd naar bed, want morgen een weekend naar Praag!
Hoewel we het hotel een avond van tevoren geboekt hadden, bleek het erg mooi te zijn, inclusief een tv en bad! Het enige minpuntje was de ‘great view’, die we wel besteld hadden, maar niet kregen :)
Verder was het een super weekendje met heerlijk weer. We hebben de stad verkend, de belangrijkste dingen gezien (De burcht, Karelsbrug en natuurlijk het Jan Hus plein) en ook nog een boottochtje gemaakt. Ook zijn we elke avond uitgeweest in de grootste discotheek van Centraal Europa tot in de late uurtjes. We hebben 2 groepen Nederlanders ontmoet, een groep Fransen en nog wel meer grappige mensjes. Ook staan we op de foto met Adam uit Maroon 5.
We hebben zingend geproost op het leven in het metrostation, wat helaas niet iedereen kon waarderen. Maandag hebben we ook hele belangrijke dingen gedaan, zoals taart eten, koffie drinken en wakker blijven. ’s Avonds had ik de bus terug naar Brno en Ingrid & Jacqueline zijn de dag erna weer teruggevlogen naar Nederland. Damesjes, het was een super weekend, leuk dat jullie me zijn komen opzoeken!! :)
Na een paar daagjes uitrusten was het wel weer eens tijd om iets aan school te doen. Met veel pijn en moeite heb ik mijn literaire essay ingeleverd.
Ondertussen heb ik ook weer een paar verjaardagen in Nederland moeten missen; oma, mama en Samantha, allemaal nogmaals van harte gefeliciteerd!
Toen ik weer was bijgekomen was er het Majales festival, scheen heel bekend te zijn in Brno. Het was inderdaad echt veel groter dan ik had verwacht, met veel gekke, leuke Tsjechische bandjes en natuurlijk bier.
Dinsdag 12 mei was ik uitgenodigd voor een literaire avond met Vlaamse schrijfster Saskia de Coster. Voor mijn literatuurvak hebben we een boek van haar moeten lezen en het was erg leuk om de schrijfster te ontmoeten en haar vragen te stellen.
Vrijdag was er een grote boekenbeurs in Praag en Lieke en ik besloten daar ook heen te gaan. Door een stomme kaart van internet dat niet klopte, hebben we lang moeten zoeken naar het juiste adres, maar gelukkig waren we op tijd voor de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg, want hier kwamen we voor. We hebben een lezing van hem bijgewoond en ook een besloten college met studenten. Vooral dit laatste was erg leuk! Ik ben helemaal fan geworden van deze schrijver. Helaas waren er geen Nederlandse boeken te koop, dus ben ik een handtekening misgelopen. Maar, we staan wel met ‘m op de foto!
Na een lange dag zijn we toch ook weer uitgeweest, want het was de laatste avond van Griekse Tesh. Je merkt nu heel goed dat er studenten naar huis vertrekken.. Het voelt ook echt als de laatste weken in Tsjechië. Dit is erg jammer, maar aan de andere kant ook weer reden voor leuke afscheidsfeestjes.
De volgende dag zouden papa, mama en Annemieke komen :) Na een lange reis in de auto hebben ze mij opgehaald en hebben we boodschappen gedaan. Het huisje in Brno bleek erg mooi te zijn en dat kwam goed uit, want ook ik zou deze week in dit huis blijven slapen. De eerste maaltijd bewees maar weer hoe goedkoop het hier is: 22 euro voor 4 personen!
Aangezien ze er maar 5 volle dagen zouden zijn, hebben we een druk programma opgesteld. Zondag zijn we een dag naar Wenen geweest. Een hele mooie stad en het was heerlijk weer! Kenmerkend waren toch wel de koetsjes en de vele gebouwen die stuk voor stuk prachtig waren. Maandag zijn we naar het stadje Mikulov gereden. De trouwe lezers van mijn weblog merken nu op dat ik daar al eens ben geweest. Inderdaad, maar in de lente is het toch weer een heel ander gezicht en hebben we van de mooie uitzichten genoten. Dinsdag was het tijd voor een dagje Praag! We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk te zien, al heb je natuurlijk wel langer de tijd nodig in Praag. Maar ook dit was een geslaagde dag met uiteindelijk toch ook lekker weer.
Woensdag besloten we een dagje in Brno te blijven, aangezien ik ’s avonds les had. We hebben de kerk beklommen, kasteel Spilberk gezien en gewinkeld in het centrum. Ook hebben ze mijn kamer bekeken en hebben ze nu vast en zeker een goede indruk waar hun dochter/zusje verblijft! ’s Avonds heb ik weer in mijn eigen bedje geslapen, want de laatste ‘country presentation’ zou vanavond plaatsvinden. Ook werd de uitslag bekend gemaakt van de beste landenpresentatie… Nederland was wel een potentiële winnaar, want we waren nu eenmaal de beste. Helaas was er, net als bij het Songfestival, sprake van vriendjespolitiek en het voortrekken van populaire studenten. Toch hebben we een mooie 3e plek bepaald en zijn we hier zeker trots op, als je nagaat hoeveel landen er waren...
Daarna was er de ‘Goodbye party’, het laatste feest georganiseerd door onze geweldige studentenclub. We hebben deze avond ook een DVD kunnen kopen met alle presentaties en foto’s en een shirt met ‘I LOVE BRNO’. Een leuke avond, maar ik heb het niet te laat gemaakt, want morgen nog een laatste dag met de family.
Donderdag hebben we het plaatsje Olomouc bezocht. Vandaag hebben we voornamelijk rustig aan gedaan en van de zon genoten op het terras. Na een laatste lekkere maaltijd in Brno weer afscheid genomen en de volgende ochtend zijn papa, mama en Annemieke weer vertrokken naar Nederland. Het was een hele leuke week en ik hoop dat jullie beeld van Tsjechië ook weer een beetje is veranderd :)
Nu was het eigenlijk de bedoeling dat mijn liefste broer me ook kwam opzoeken. Hij is namelijk ook een weekend in Praag geweest met zijn vrienden. Het kwam een beetje ongelukkig uit, omdat mijn ouders er op hetzelfde moment waren.. maar goed, uiteindelijk zouden ze maandagmiddag even langskomen. Helaas is dit toch niet doorgegaan, omdat hun autoraam was ingeslagen (gelukkig niks gestolen). Die arme jongens zijn dus een hele dag bezig geweest om de auto te laten repareren. In ieder geval vond ik het wel heel lief dat jullie wilden langskomen :) en ik hoop dat jullie toch een leuk weekend hebben gehad, ondanks dit grote minpunt.
Zo, ik hoop dat jullie inmiddels niet in slaap zijn gevallen! Maar ja, ik moest jullie toch weer even bijpraten.
De komende weken staan in het teken van studeren.. Essays to write, exams to learn. Bovendien moet ik me nu ook bezig gaan houden met mijn LIO stage voor volgend jaar. Voor deze stage moet je namelijk solliciteren.. ik moet dus iets zien te regelen vanuit Tsjechië!
Ook is het maandag 1 juni dan eindelijk zover: HET toneelstuk in uitvoering, in een echt theater! Er moet nu dus ook nog druk gerepeteerd worden.
Maar ik mag verder echt niet klagen. Het is eigenlijk één grote vakantie geweest met leuke uitstapjes en veel uitgaan. En natuurlijk is er, ook tijdens het studeren, ruimte voor leuke dingen. Deze maand is het namelijk groot feest in Brno en dat wordt gevierd met elke avond vuurwerk. Zo hebben we gisteren een hele mooie vuurwerkshow gezien bij het meer. En natuurlijk moet er ook weer afscheid genomen worden van mensen, dus ik vrees dat er nog wat feestjes zullen volgen.
Voor de mensen die het nog niet weten: ik hoop deze week mijn busticket naar huis te boeken. Ik zit te denken aan de 3e week van juni.. dus inderdaad.. over een maandje is het grote avontuur alweer afgelopen! Natuurlijk heb ik er ook weer zin in jullie allemaal te zien en er een leuke zomer van te maken :)
Bij deze wil ik Nicolien en Steef een hele mooie dag toewensen vrijdag! Ik vind het heel jammer dat ik er niet bij kan zijn op jullie bruiloft, maar ik denk dat jullie het wel begrijpen.
Maak er iets moois van en ik wil heeeeeel snel de foto’s zien!!
Bedankt voor het lezen en ik hoop jullie allemaal snel weer te spreken.
Heel veel liefs vanuit Tsjechië en neem gelijk een kijkje op www.picasaweb.google.com/petrainbrno voor de nieuwe lading foto’s!
X. Petra
25 Mei 2009 - 07:36
Rianne:
Hey Petra,
Je hebt weer zeer veel meegemaakt moet ik zeggen! Die foto's van die wip zijn echt raar!
Nog enkele goede weken gewenst.
25 Mei 2009 - 19:36
Jessica:
Leuk, leuk, leuk allemaal!!
Geniet er nog maar lekker van, voor je t weet zit je weer met ons opgescheept :D
Kan niet wachten haha ;)
Spreek je meis, X. -
27 Mei 2009 - 18:08
Papa En Mama:
Hoi Petra, Leuk verslag weer. Bijzonder voor ons omdat wij er ook geweest zijn en daar hebben genoten. Ook van het mooie weer trouwens; is nu heel wat minder (hier althans). Wat een lading foto's; mooi hoor al was mama niet bij alle foto's amused die je geplaatst had. Groetjes van ons en xxx.